Μοσχαράκι Στιφάδο με Μανιτάρια




 Καλό μήνα!!! Είδατε όλοι χιονάκι? Τι κάνετε? Χουχουλιάζετε στα ζεστά? Ελπίζω ναι όπως ελπίζω η πολιτεία να έχει πάρει τα μέτρα της και για ανθρώπους που δεν έχουν ένα ζεστό σπίτι αυτές τις μέρες.. Κάθε φορά που κάνει κρύο αυτο το πράγμα τριγυρίζει στο μυαλό μου..
Σε αντίθεση με την Ελλάδα, εμείς εδώ έχουμε ασυνήθιστα ψηλές θερμοκρασίες για την εποχή. Σας το έχω ξαναπεί νομίζω, οι Καναδοί είναι τρομερά απογοητευμένοι απο αυτόν τον χειμώνα.. 

Σημερα σας έχω αγαπημένο, απλό, χειμωνιάτικο και αρωματικό φαγάκι, ένα τρυφερό και ζουμερό μοσχαράκι στιφάδο με μανιτάρια.. Λατρέυω την μυρωδιά (και την γεύση φυσικά) αυτού του φαγητού! Πραγματικά το κρεμμύδι μαγειρεμένο είναι ένα γλύκισμα και δεν μπορώ να αντισταθώ!


 Υλικά


300 γρ άσπρα μανιτάρια  σε φέτες
1/2 κουταλάκι εστραγκόν ξηρό
500 γρ μοσχαράκι σε κομμάτια (ποντίκι, νουά ή ότι κομμάτι θέλετε)
500 γρ κρεμμυδάκια μικρά για στιφάδο
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια χοντροκομμένα στα τέσσερα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
6 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
2 κουταλιές της σούπας ξύδι απο κοκκινο κρασί
2 φύλλα Δάφνης, 8 κοκκους μπαχάρι
Αλάτι - Πιπέρι

Διαδικασία


Ξεκινάμε καθαρίζοντας τα κρεμμυδάκια μας, τα καθαρίζουμε προσέχοντας να μην κόψουμε το κοτσανάκι στην κορυφή ωστε να μην μας διαλυθούν στο μαγείρεμα.


Βράζουμε νερό στον βραστήρα και τον αφήνουμε στην άκρη.
Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε τις 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά (ποτέ δεν χρησιμοποιούμε την μέγιστη ένταση της κουζίνας μας στο σπίτι) να ροδοκοκκινίσουν ελαφρώ. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το εστραγκόν.



Τα αφαιρούμε βάζοντάς τα σε μια πιατέλα.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρέας αλατισμένο (Το κρέας δεν πρέπει να είναι παγωμένο, βγάλτε το από το ψυγείο αρκετή ώρα πριν το μαγειρέψετε). Αφου το ροδοκοκκινίσουμε ελαφρώς προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ανακατεύουμε και μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, τις δάφνες και τα μπαχάρια.

Προσθέτουμε νερό απο τον βραστήρα, ίσα ίσα να σκεπάσουμε το κρέας (προσοχή όχι πολύ νερό θα βγάλουν πολύ και τα κρεμμυδάκια) και μόλις πάρει βράση χμηλώνουμε την φωτιά στο χαμηλό.
Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε το κρέας για μία ώρα.
Μόλις περάσει η μία ώρα, προσθέτουμε όλα τα κρεμμύδια μας, το ξύδι, αλατοπίπερο και τα μανιτάρια. 


Σιγοβράζουμε για άλλα 45 λεπτά με 1 ώρα επιπλέον. Αν δείτε ενα τέταρτο πριν τελιεώσει ο υπολογισμένος χρόνος ότι το φαγητό έχει πολλά υγρά, βγάλτε το καπάκι, δυναμώστε την φωτιά στο μέτριο και βράστε να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνει το φαγάκι με την σάλτσα του.
Απο την στιγμή που θα βάλουμε τα κρεμμύδια δεν πολυανακατεύουμε με κουτάλα το φαγητό για να μην χαλάσουν τα κρεμμύδια μας. Απλά κουνάμε απο τα χερούλια την κατσαρόλα.
 Οταν ειναι έτοιμο, αποσύρουμε απο την φωτιά και αφηνουμε λίγο το φαγητό με κλειστό το καπάκι να ξαναρουφήξει τα ζουμάκια του για 5-10 λεπτά. Σερβίρουμε με πασπαλισμένο μαιντανό, τυρί φέτα και μπόλικο φρέσκο ψωμάκι!


Καλή επιτυχία!